Intravertų galia

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=c0KYU2j0TM4[/youtube]

 

 

Susan Cain sukėlė nemažą sensaciją internete, kai šį pavasarį TED.com pasirodė įkvėpianti jos kalba apie intravertus. Subtitrai lietuviškai!

Mūsų visuomenėje intravertai nuvertinam, nors jie yra nuveikę nemažai didžių darbų – nuo Šopeno noktiurnų iki asmeninio kompiuterio išradimo. Susan Cain teigia, jog šiuolaikinėse darbovietėse ir mokyklose ekstravertiškumas laikomas vertybe ir yra ugdomas, tačiau toks šališkumas veda prie talentų, energijos bei laimės eikvojimo. Intravertai turi galios mylėti ir pasiekti geriausių rezultatų, tik ne nepaisant jų temperamento, o būtent dėl jo!

Intraversija ir ekstraversija – dvi pamatinės, iš esmės priešingos, žmogaus psichikos nuostatos. Šią teorijąpraėjusio šimtmečio trečiajame dešimtmetyje sukūrė šveicaras Karlas Gustavas Jungas, vadinamas modernios psichologijos ir psichoterapijos tėvu. Intravertas labiau domisi ir gauna energijos iš savo paties minčių bei vidinio pasaulio, o ekstravertas domisi išoriniu pasauliu, mėgaujasi bendravimu, dažnai yra užsispyręs ir entuziastingas. Intravertas daug labiau nei ekstravertas mėgsta laiką leisti vienas, tačiau nemėgsta savo idėjų reikšti garsiai.

Dvynių tyrimai parodė, jog intravertiškumą-ekstravertiškumą 39-58 procentais nulemia genetiniai faktoriai. Viena populiariausių versijų, aiškinanti, kaip neurobiologiškai skiriasi intravertai-ekstravertai, teigia, jog skiriasi šių žmonių reakcija į dirgiklius. Įvairūs tyrimai parodė, jog intravertai yra jautresni stimulams nei ekstravertai. Reiškia, pastariesiems reikia stipresnio dirgiklio, kad būtų sukeltas toks pat atsakas. Pavyzdžiui, intravertams išsiskiria daugiau seilių kaip atsakas į lašelį citrinos sulčių ant liežuvio. Bendravimas – taip pat yra išorinis dirgiklis.

Kita mokslininkų grupė pozitronų emisijos tomografijos (PET) metodu tyrė kraujo apytaką intavertų-ekstravertų smegenyse ir išsiaiškino, jog intraversija-ekstraversija kyla dėl individualių skirtumų smegenyse. Intravertų kraujo srautas yra aktyvesnis priekinėse smegenų skiltyse ir priekiniame gumburyje, kurie atsakingi už planavimą ir problemų sprendimą. Tuo tarpu daugiau kraujo plūsta į smilkininę skiltį, gyrus cingularis bei užpakalinį gumburį ekstravertų smegenyse; šios smegenų dalys dalyvauja apdorojant juslinę ir emocinę patirtį.

 

 

Dovilė M.