Ir senas šuo išmoksta naujų triukų

Todėl nenumokite ranka į Naujųjų metų rezoliucijas išmokti užsienio kalbą ar įgyti kitų kvalifikacijų. University College London tyrėjų grupė, vadovaujama prof. Eleanor Maguire, nustatė, jog smegenys prisitaiko atlikti naujas užduotis nepaisant amžiaus.

Smegenų plastiškumas,arba neuroplastiškumas, yra nervų sistemos savybė keistis, augti ir formuoti naujas jungtis dėl naujai įgytos patirties.

Būtent dėl šios savybės mes galime mokytis bei prisiminti, o be to ir atsigauti po smegenų pažeidimų.

E Maguire tyrime objektais buvo pasirinkti Londono taksistai. Mieste su 25000 gatvių, norint tapti dirbti šį darba, reikia mokytis apie trejus metus ir išlaikyti griežtus egzaminus. Tik apie pusė bandačiųjų iš tikrųjų tampa taksi vairuotojais.

Tyrimai parodė, jog taksistų hipokampo dalis yra didesnė nei nevairuojančių taksi žmonių ir šis užpakalinės hipokampo dalies didėjimas yra proporcingas laikui, praleistam dirbant taksistu. Didesnis tūris reiškia daugiau pilkųjų  ląstelių, kurios yra atsakingos už informacijos apdorojimą ir apsvarstymą. Iš tiesų, taksisto kvalifikaciją įgavusieji geriau pasirodė atminties testuose, susijusiuose su Londono lankytinomis vietomis, nei nepraėję mokymų ar jų apskritai nepradėję žmonės.

Didžiąją dalį viso gyvenimo pamokų išmokstame vaikystėje (jog monetų valgyti negalima ar kad egzistuoja žemės trauka, o tapetai nėra spalvinimo knygutė) ir jaunystėje (mokykloje ir universitete  sužinome, kodėl yra taip, kaip yra). Tačiau minėto tyrimo rezultatai rodo, kad smegenų plastiškumas net ir suaugusiesiems leidžia įgyti žinių ir gerai įsiminti naujus dalykus.

 

 

University College London pranešimas spaudai: http://www.wellcome.ac.uk/News/Media-office/Press-releases/2011/WTVM053658.htm

 

Dovilė M.