Kūrybiškumo paradoksas

Kūrybos laisvė negarantuoja kūrybiškumo.

Kodėl daugumai sunkiausia  parašyti esė laisva tema? Kodėl tiek daug taisyklių poezijoje ar fotografijoje? Pasirodo, jog susidūrę su kliūtimis pradedame ieškoti kūrybiškų sprendimo būdų ir tarsi žengiame žingsnį atgal, kad pamatytumėme visą vaizdą.

Naujas tyrimas atliktas Janina Marguc Amsterdamo Universitete parodė, jog atliekant tam tikrą kognityvinę užduotį (eksperimente išspręsti buvo pateiktos anagramos, labirintai, liepta pabaigti spręsti iki galo arba leista pasiduoti), geriau pasirodė tie, kurie susidūrė su tam tikra kliūtimi (pavyzdžiui, fone skambančiais atsitiktiniais žodžiais).

Rezultatai parodė, kad kliūtys iššaukia “jeigu kliūtis, pradėti globalų apdorojimą“ atsaką mūsų mąstyme, ypač, kai žmonės yra linkę susikaupti ir iki galo užbaigti užduotį.

Susidūrus su kliūtimi padidėja konceptualaus suvokimo galimybės, t.y., galime susieti kategorijas, kurios iš pradžių atrodė neturinčios nieko bendro (pavyzdžiui, „telefonas“ ir „baldai“). Taip gimsta originalios idėjos, pradedama mąstyti „už rėmų“.

Todėl kitą kartą, kai triukšmaujantis kolega neleis susikaupti, padėkokite jam.

 

Dovilė M.