Specialiai vasarai: Sintetinė laimė

Tarkime, atostogaujate Lietuvoje. Kurį iš šių scenarijų pasirinktumėte?

  1. Šalta, lietinga, pasigavote slogą ir laiką švaistote socialiniuose tinkluose.
  2. Leidžiate saulėtas dienas prabangioje viloje su baseinu ir sūkurine vonia ir lydite saulėlydžius su gera kompanija.

Nuoširdžiai didžioji dauguma pasirinktų antrąjį variantą. Dažniausiai manoma, kad šiuo atveju, laimės būtų patirta gerokai daugiau. Tačiau Dan Gilbert, psichologas iš Harvardo universiteto, kartais vadinamas “laimės ekspertu”, remdamasis savo atliktais klinikiniais tyrimais neuromokslo ir psichologijos srityse teigia, jog įprastai mes neteisingai vertiname tai, kas (ne)gali mus padaryti laimingais.

Savo kalboje “Kodėl esame laimingi?” D.Gilbert tvirtina, jog manydami, kad vienas įvykis padarys mus gerokai laimingesniais nei kitas, dažnai apsirinkame: dažnai pasirinkimai ar įvykiai, kurie manome, jog, tarkime, sukels daug skausmo ar džiaugsmo, iš tikrųjų neturi jokios įtakos mūsų laimei (t.y., nesvarbu, kaip leidžiate vasarą!).

Taip yra todėl, kad laimė gali būti susintetinta.

Ir neturiu omenyje narkotikų! :) Sintetinė laimė – tokia, kurią mes patys pasigaminame, kai negauname to, ko norėjome (kaip tuo tarpu natūrali laimė atsiranda, kai tai gauname). Ir ne tiesa, kad sintetinė laimė prastesnė nei natūrali – smegenys negaliu atskirti šių dviejų dalykų. Todėl net jei jūsų vasaros primena pirmąjį siūlytą variantą, labai galimas daiktas, kad po kurio laiko būsite tokie pat laimingi kaip ir gyvendami pagal antrąjį scenarijų.

Apie viską išsamiau: Kodėl esame laimingi? (yra titrai lietuvių kalba)

 

Būkite laimingi, kad ir kaip ten bebūtų :)

 

Dovilė M.