Meilė turi galios sumažinti skausmą

Šiltų santykių pradžia dažnai siejama su jausmu prilyginamu euforijai.  Šių, sparnus suteikiančių išgyvenimų,  priežastis slypi smegenų dalyje, atsakingoje už malonumą ir pojūčius. Įvairūs tyrimai atskleidė, jog stebint naujo meilės partnerio atvaizdą nuotraukoje, smegenyse kyla kur kas audringesnės reakcijos.

Tyrėjų komanda, vadovaujama medicinos ir filosofijos daktaro Sean‘o Mackey, nusprendė išplėsti ankstesnius tyrimus ir išsiaiškinti, ar matomas mylimojo(-sios) atvaizdas gali sumažinti fizinio skaumo poveikį.

Bandymams atlikti mokslininkai subūrė penkiolikos 19-21 metų amžiaus studentų komandą. Kiekvienas iš savanorių buvo užmezgę naujus ryšius su priešingos lyties atstovais. Visi ekperimento dalyviai teigė esantys stipriai įsimylėję, nustatydami savo jausmų intensyvumą vertinimo skalėje pateiktais skaičiais. Stebėti vidiniams pakitimams,  tyrėjai pasitelkė funkcinį magnetinį rezonansą (fMRI), fiksuojantį smegenų kraujotaką. Savanoriai bandymo metu, stebimi tyrėjų sekančių fMRI  rodmenis ekrane, turėjo žiūrėti į savo meilės objekto ir visiškai nepažįstamo tos pačios lyties asmens ir panašios išvaizdos kaip mylimasis(-oji) fotografijas. Rodant šiuos atvaizdus savanoriams buvo sukeliamas vidutinis ar intensyvus skausmas, dirginant nedominuojančią rankų pusę karštu įtaisu 15 sekundžių.  Po kiekvieno bandymo studentai turėjo įvertinti patirtą skausmą skaičiais nuo 0 iki 10.

Tyrėjų komanda pateikdama ekperimento rezultatus, patvirtino, jog meilės partnerio atvaizdas suteikė savanoriams teigiamų išgyvenimų ir sumažino kenčiamą skausmą. Tuo tarpu stebėdami svetimo žmogaus nuotrauką savanoriai teigė jautę nei kiek nemažesnį, tokio pat intensyvumo skausmą. Pasirodo, meilės partnerio nuotrauka suaktyvina reakcijas kaktinėje smegenų skiltyje, migdoliniame kūne ir pagumburyje.

Neuromokslininkai ir toliau siekia tirti smegenyse vykstančių reakcijų metu išskiriamas medžiagas. Pasiekus teigiamų rezultatų šioje srityje, įvairūs stimuliantai, sukeliantis šias reakcijas,  galėtų būti naudojami medicinoje, tam, kad padėtų išvengti skaumo be jokių medikamentų.

 

Greta V.