Kodėl atmintis mus apgauna?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bKCCYhHUTPE&feature=player_embedded#at=89[/youtube]

 

 

Kartais per daug pasitikime savo atmintimi ir esame tikri savo teisumu, tačiau vos tik patikrinus reikiamą informaciją, tenka pripažinti, jog klydome. Kodėl taip atsitinka?

University College London ir Weizmann Institute of Science mokslininkai tyrė, kaip socialinė aplinka daro įtaką klaidingų prisiminimų susidarymui. Filmuke vienas iš tyrėjų pristato šį projektą anglų kalba.

Neretai mūsų smegenys užuot kaupusios teisingą informaciją, „užfiksuoja“ klaidingus faktus. Už panašius nesusipratimus atsakingos dvi atskiros smegenų dalys: hipokampas, būtinas mokymosi bei įsiminimo procesams, ir migdolas, atsakingas už socialinį bendravimą ir priimantis signalus iš išorės. Skirtingos šių smegenų zonų funkcijos ir yra pagrindinė atminties klaidos priežastis. Pasirodo,  patys mokomydamiesi, ar kitais būdais kaupdami informaciją, vargu ar suklysime, tačiau socialinė aplinka: draugų pasakojimai ar kiti netikslingi informacijos šaltiniai, gali kiek sujaukti mūsų mintis. Būtent hipokampo ir migdolo funkcionavimas ir sąveika lemia,  kokią informaciją atsimsime: išmokta paties ar papasakota kito.

Pagrįsti šiems teiginiams buvo atlikti bandymai: tyrime dalyvavo grupėlė žmonių, kurie visi vienu metu žiūrėjo tą patį filmą. Po filmo peržiūros kiekvienas iš jų atsakinėjo į klausimus apie matyto filmo turinį ir siužetą. Kiek vėliau, tyrimo vykdytojai sukeitė atsakymus, taip, jog kiekvienas iš dalyvių išgirstų ir įsidėmėtų kito grupės nario filmo atpasakojimą. Po šio bandymo išaiškėjo, jog net 70 procentų tyrime dalyvavusių žmonių, antrą kartą paklaustų įvairių faktų apie filmą, suklydo.

 

Greta V.