Jonathan Moreno: Neuromokslo pasiekimai ir galimybės

Jonathan Moreno, neuromokslo etikos (bei JAV nacionalinio saugumo) ekspertas interviu Penn State University laidoje pateikia įdomių minčių apie neuromokslo ateitį.

Neuromokslo ateitis žada naujus pasiekimus mokslo srityje bei išradimus, kurie gali pakeisti mūsų gyvenimą.

Pavyzdžiui, mokslininkai yra įsitikinę, jog netolimoje ateityje neįgalūs rankų ar kojų netekę žmonės, galės įsigyti nervinius implantus, kurie funkcionuos kaip tikros kūno dalys – bus judrūs ir jautūs aplinkai. Taip pat manoma, jog kovoje sužeistų karių amputuotas galūnes vėliau bus įmanoma pakeisti implantais, kurie ne tik kompensuotų karių negalią, bet ir suteiktų jiems daugiau fizinės jėgos.

Maža to, pasitelkus medicinos mokslą ir aukštąsias technologijas ketinama sukurti įrangą, kuri padėtų išgauti tiesą iš nusiklatėlių lengviau, nei tai daroma dabar, naudojant įprastus melo detektorius. Ne paslaptis, kad juos galima “įveikti” pasitreniravus, todėl tikimasi, jog nuodugniau ištyrinėjus smegenis bei radus būdą kaip jose sukelti atitinkamas chmemines reakcijas, bus įmanoma kontroliuoti nusiklatelių elgsena ir gauti iš jų reikalingos informacijos.

Tačiau norint geriau pažinti neuromokslą, nebūtina žvalgytis toli į ateitį – ši mokslo sritis jau dabar daro stebuklus: ji gali padėti atsikratyti psichologinio streso ar „ištrinti” iš galvos blogus prisiminimus. Tokia metodika taip pat naudojama kariniais tikslais.

Vis dėlto, sparti mokslo pažanga ne visada naudojama geriems tikslams. Ne paslaptis, jog kariai vartojantys medicinininius preparatus yra tarsi užprogramuoti žudyti. Jauni vyrai patys to nesuprasdami praradę gėdos ir kaltės jausmą, imasi drąstiškų priemonių ir vykdo žiaurus karo veiksmus. Neabejotinai visuose minėtuose neuromokslo pasiekimuose slypi etinės potekstės: ar moralu keisti ir įsibrauti į žmogaus mintis ir ar taip nekuriamas “super-žmogus”: kūnas, kurį panorėjus galima valdyti keičiant chemines reakcijas, vykstančias nervų sistemoje?

 

Daugiau: http://conversations.psu.edu/episodes/mind_wars[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=t8bPCZDJQYk[/youtube]

ir

http://neuromokslas.blogr.lt/wp-admin/post.php?post=46&action=edit

 

Greta V.

One thought on “Jonathan Moreno: Neuromokslo pasiekimai ir galimybės

  1. Pingback: Neuromokslas karyboje : Neuromokslas

Comments are closed.