Nebijok piktnaudžiauti miegu

Miegas toks pat svarbus kaip ir valgis ar kvėpavimas. Prastai arba išvis kelias dienas iš eilės nemiegojęs žmogus jaučiasi sumišęs, dažnai jį kamuoja atminties problemos ar net haliucinacijos. Kiekvienas pasakytų, jog miegama tam, kad išvengtume šių negalavimų, tačiau nejaugi tai tik vienintelė mus dažnai užklumpančio miego poreikio priežastis?

Nepaisant ilgus metus trukusių tyrinėjimų, mokslinininkai  vis dar neranda tikslaus atsakymo į klausimą, kodėl miegas toks svarbus kiekvienam individui. Vis dėl to, yra manoma, jog ši poilsio forma padeda apdoroti ir įtvirtinti naują informaciją. Norėdami įrodyti miego poveikį žmogaus atminčiai, mokslininkai iš  Kalifornijos universiteto atliko bandymus. Tyrime dalyvavusieji savanoriai turėjo atlikti testus, kurių pagrindinis tikslas buvo eilės tvarka išvardyti kompiuterio ekrane pasirodžiusius objektus, stengiantis  nepamiršti teisingos sekos. Pusė eksperimento dalyvių objektų eiliškumą bandė įsiminti vakare, likę kiti bandymą vykdė ryte. Atlikus patikrinimą, paaiškėjo, jog  vakare seką bandžiusios įsiminti ir po nakties miego testą atlikusios savanorių grupės rezultatai buvo geresni nei iš ryto objektų eilės tvarkos besimokiusiųjų kolegų.  Maža to, mūsų atminties galimybėms  teigiamos įtakos gali turėti ir trumpas popiečio miegas. Tad jei ryte daug mokeisi, ar gavai nemažą kiekį tau reikalingos informacijos, atsiplėšk nuo darbų ir skirk kelias akimirkas savo poilsiui.

Atrodo, jog miegas ne tik įveiks atminties negalavimus, tačiau ir padės užmiršti blogas emocijas. Praėjusiais metais mokslinio tyrimo rezultatai, iškėlė dar vieną hipotezę, jog miego metu smegenys „likviduoja“ neigiamus prisiminimus.

Nepaisant to, kai kurie mokslininkai nesutinka, jog miegas atlieka tik „atkuriamąją“ atminties funkciją. Jų nuomone klausimas „kodėl mes miegame?“ turėtų būti pakeistas klausimu „kodėl mes atsibundame?“. Juk miegas yra beveik ideali žmogaus egzistavimo padėtis, jo metu neeikvojame energijos, esame saugūs.

Iškeltos teorijos nagrinėja daugybę klausimų, bet aišku lieka tik viena – miegas privalomas žmogaus organizmui. Jis padeda atsigauti mūsų mintims ir kūnui  bei yra tarsi „imunitetas“  nuo  širdies ligų. Tad nereikėtų bijoti patinginiauti ir trumpam užmerkti akis, jaukus poilsis atneš daugiau naudos nei tikitės.

Informacinis šaltinis: http://www.bbc.com/future/story/20120228-why-do-we-need-to-sleep

Greta V.