Optimistai iš prigimties

Mokslininkai,  bandę išsiaiškinti, kodėl optimistai sugeba išlaikyti teigiamas emocijas net ir susidūrę su rimtais sunkumais, pagaliau rado atsakymą.

Po ilgų mokslinių tyrimų paaiškėjo, jog žmonių smegenys yra labiau linkusios  įsisavinti  geras naujienas,  tuo tarpu blogos žinios yra smegenų ignoruojamos. Niekam ne paslaptis, jog toks pozityvus požiūris į aplinką daro teigiamą įtaką mūsų sveikatai.

Maža to, mokslininkai, dirbantys Londono universitete (University College London), teigia, jog  net 80 procentų žmonių yra optimistai, nepaisant to, kad dalis jų save laiko pesimistais.

Atlikdami mokslinį bandymą, tyrėjai pasitelkė keturiolikos savanorių komandą. Tyrimo dalyviai buvo suskirstyti pagal skirtingus lygius: nuo pesimisto iki didžiausio optimisto. Kol tyrimo vykdytojai kiekvieno iš dalyvių klausinėjo, kokia, jų manymu,  yra skirtingų nelaimingų įvykių galimybė, pavydžiui skyrybos, liga, katastrofos, atsakinėjančių savanorių smegenys buvo įdėmiai stebimos FMRI įtaisu.

Vėliau, kai savanoriams buvo atskleista tikroji – statistinė – minėtųjų įvykių galimybė, daugumos tyrimo dalyvių požiūris pasikeitė. Optimistai, išgirdę, jog iš tiesų vėžio susirgimo galimybė nėra tokia didelė, pakeitė savo numonę ir paklausti, kokie galimybė jiems patiems susirgti čia liga, nurodė kur kas mažesnius skaičius.

Tyrimai įrodė, jog optimistams besiklausant gerų naujienų,  FMRI pagalba jų smegenyse užfiksuoti aktyvesni procesai, deja,  kartu pastebėta, jog pesimistams tokias pat reakcijas sukelia nepalankios žinios. Tai netiesiogiai pasako, jog skirtingų žmonių smegenys pasirenka, kokia infomacija yra svarbesnė: teigiama ar neigiama.

Visgi, dauguma mūsų esame optimistai iš prigimties. Tai galima įrodyti remiantis gyvenimiškomis situacijomis. Pavyzdžiui,  žinutė „rūkimas žudo“  beveik nedaro jokios įtakos rūkantiems, nes pirkėjai mano, jog galimybė jiems patiems susirgti vėžiu yra gana maža. Taip pat, statiska byloja, jog 50 procentų porų išsiskiria, tačiau pavieniai sutuoktiniai yra įsitikinę, kad jiems pavyks išvengti tokios lemties.

Pasak mokslininkų, optimistai rečiau serga širdies ligomis, jų mirštamumo lygis yra kurkas žemesnis. Nepaisant to, fenomenalus optimistiškumas turi ir minusų – smegenys neapsaugo mūsų nuo nepagrįsto pozityvumo, net jei reali situacija ir rizika yra akivaizdi.

 Parašyta remiantis www.bbc.co.uk 

Greta V.